Imobiliare Bacau – cat mai costa locuintele in oras

Fata de anul trecut, piata a crescut cu 3-5% – spune proprietarul agentiei Apollon, Florin Popovici, care este si prim-vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI) si presedinte al UNAI Regiunea Moldova. Alti agenti imobiliari declara, insa, ca si-au pierdut speranta sa mai vada valuri de „stranieri” care investesc pe aceasta piata.
Traversam, in prezent – spune Florin Popovici -, o perioada mai buna, pentru ca incep sa vina bani din afara tarii, de la cei care traiesc si muncesc in strainatate, «stranierii». Inca de anul trecut, eu am previzionat ca pentru acest an va fi o usoara crestere pe piata imobiliara, in cazul tranzactiilor cu apartamente, la nivelul a 3-5%.

Pentru a nu mai spune ca in fiecare an toti proprietarii maresc si ei preturile cu 3-5%, mai ales in luna august, când se intorc in tara cei mai multi stranieri. Ne putem astepta si la un 8-10% la final.

Imobiliare BacauAgentia Apollon intretine zilnic indicele imobiliar din Bacau, cu informatii care pot orienta orice cumparator sau vânzator, pe cartiere si zone. Conform acestor grafice, o garsoniera ajunge la numai 396 de euro pe metrul patrat de spatiu util in zona Letea Veche, dar si la peste 733 de euro in zona Neagoe Voda. Cele mai scumpe doua camere sunt in Gheraiesti (peste 1.000 de euro/mp util), iar cele mai ieftine pe Alecu Russo (putin peste 607 euro. Trei camere ajung, pe metrul patrat util, la aproape 1.100 de euro, in medie la 600 – 700 de euro in majoritatea zonelor, dar numai la 565 de euro pe Alecu Russo. Iar apartamentele cu patru camere trec de 755 de euro/mp util, preturile fiind, in general in jurul a 650 de euro, dar si la doar 475 de euro in cartierul Nord. Iar casele se duc la aproape 1.200 de euro, dar si la aproape 2.700 de euro in zona Tache, majoritatea fiind insa la 400 – 500 de euro/mp util, in Saucesti fiind cel mai mic pret, de doar 347 de euro.

Florin Dudau vede, in Bacau, o scadere a pretului pe metrul patrat. „La terenuri nici nu mai putem face o evaluare, pentru ca nu sunt prea multe oferte – spune managerul Pro House. Dar, preturile sunt destul de jos pentru a fi tentante si pentru cumparatori si chiar si pentru mine. E o oferta mai mare in piata, dar se pare ca Bacaul nu poate duce o astfel de sarcina, datorita puterii de cumparare. Iar cei care vin de afara, de exemplu din Italia, vin cu oferte de pret care nu pot fi luate in calcul. Pentru 20.000 de euro nu poti vinde un apartament cu doua camere decomandate. Si la astfel de oferte tendinta este tot in jos. Sigur ca noi tot mai asteptam valul de stranieri, dar nu cred sa mai fie o invazie in masa ca in anii trecuti. Noi de câtiva ani nu ne mai bazam pe aceasta zona de clienti. Baza sunt creditele, banca.” Adina Neagu spune ca anul trecut gaseai trei camere decomandate in zona Miorita, la etajul doi, 90 mp, cu 42-43.000 de euro. Anul acesta nu gasesti nici cu 50.000. Sau, doua camere decomandate, pâna anul trecut se gaseau cu 30-32.000 de euro, pe Energiei. Acum nu gasesti nici cu 40.000.

Blog Attachments

Leave us a comment